Tijdens een autorit van Amsterdam naar Alkmaar zaten Carla en Niels in de auto. Carla vroeg hem: ‘’Weet jij al wat je later wilt gaan worden?’’ Niels antwoorde: ‘’Naja ik zou eigenlijk wel presentator willen worden, maar zou daar eerst een opleiding in willen doen. Die is er jammer genoeg niet.’’ Dat was het startschot voor een inspirerend gesprek van ongeveer driekwartier. Met het idee op zak ging Niels weer terug naar school. Voor zijn afstudeerscriptie heeft hij een documentaire gemaakt over hoe je de beste presentator van Nederland kan worden. In een vierdelige aflevering ging hij in gesprek met familie/ presentatoren en kreeg hij zelf een masterclass over presenteren.
In zijn zelfgemaakte documentaire en op dat moment nog presentator van het Instagramkanaal van Amsterdam, viel hem iets op: waar hij ook kwam vroegen mensen hoe zij ook presentator kunnen worden. Het viel hem op dat er geen handvaten zijn, of plekken waar lotgenoten naar toekunnen om bijgestuurd te worden. Zo is het idee ontstaan voor de Boszhard Academie.
Als presentator werk je voor de radio of tv. Werk je voor de radio, dan wordt het beroep vaak ‘omroeper’ genoemd. Een presentator presenteert programma’s op radio of tv. Dit kan overal allerlei onderwerpen gaan. Je manier van presenteren is dan ook sterk afhankelijk van het type programma en het onderwerp.
De verantwoordelijkheid die je draagt als presentator is bepalend voor het resultaat van het programma. De presentator is het visitekaartje voor zichzelf en het programma waarin hij actief is. Etische vraagstukken beoordeel je zonder kritiek en met respect en diepgang.
De presentator kan zowel werkzaam zijn bij verschillende omroepen, social media (YouTuber, vlogger), televisie, radio, spreker en pitcher van een bedrijf. De attitude is minstens zo belangrijk als de kennis en vaardigheden die je gaat opdoen.